10% korting voor leden van De Seksualiteitschool

Basistraining Werken met het Vlaggensysteem

Leer seksueel (grensoverschrijdend) gedrag bij kinderen en jongeren duiden. Op 30 mei 2024 in Amsterdam.
Werken met kinderen of jongeren vind je geweldig, maar soms komen er situaties voor waarbij je je afvraagt wat je er nou mee aan moet. Vooral als seksualiteit een rol speelt, kan het lastig zijn om de juiste reactie te vinden. Wat doe je als kinderen 'doktertje spelen' of steeds aan zichzelf zitten te friemelen? Of wat als er een groepje vrienden stiekem naar porno zit te kijken? Hoe reageer je dan? Als je jezelf dit soort vragen stelt, ben je niet alleen. Je wilt natuurlijk op een manier handelen die de ontwikkeling van jongeren ondersteunt, maar ook niet aan de zijlijn staan als ingrijpen noodzakelijk is. Maar wanneer is ingrijpen nodig en wanneer niet? En nog belangrijker, hoe pak je dat aan?
"Wanneer is ingrijpen nodig, en wanneer niet? En nog belangrijker, hoe pak je dat aan?"
Je twijfelt of je voldoende kennis hebt om de seksuele ontwikkeling van jongeren in de juiste banen te leiden.

Je weet soms niet hoe je moet reageren op situaties waarbij jeugd seksueel gedrag vertoont.

Wanneer gaat gezond seksueel gedrag over in grensoverschrijdend gedrag?
Je wilt niet aan de zijlijn staan als ingrijpen noodzakelijk is.
Je wilt graag een duidelijke aanpak om seksueel gedrag bij jeugd te duiden.
Basistraining Werken met het Vlaggensysteem - Leer seksueel (grensoverschrijdend) gedrag bij kinderen en jongeren duiden

Wij hebben de oplossing

Als professional heb je al een hoop in huis om de ontwikkeling van jeugd in de juiste banen te leiden. Na het volgen van deze training kun je ook je steentje bijdragen aan de gezonde seksuele ontwikkeling.

Om met vertrouwen diverse scenario's in je werk met kinderen en jongeren aan te kunnen gaan, krijg je in deze training alle informatie die nodig is om te werken met het Vlaggensysteem. Deze methodische aanpak is ontwikkeld om seksueel gedrag van kinderen en jongeren te duiden en er op een passende manier op te reageren. Je krijgt praktische richtlijnen om elke situatie stap voor stap te analyseren, te interpreteren en vervolgstappen te bepalen. Tijdens de training besteden we aandacht aan de gezonde seksuele ontwikkeling, zodat we weten wanneer gedrag gewoon mag bestaan en hoe we hier de ruimte voor kunnen bieden.

Door middel van interactieve oefeningen en het bespreken van casestudies krijgen deelnemers de gelegenheid om hun vaardigheden te ontwikkelen en te verfijnen. Bovendien ligt de focus op het bespreekbaar maken van seksualiteit, zowel onderling met collega’s als met de jongeren zelf. Op die manier kun je met vertrouwen reageren op uiteenlopende scenario's die zich kunnen voordoen in het werk met kinderen en jongeren.

Maak seksualiteit bespreekbaar

Dit krijg je

Livedag
Een waardevolle live dag met een ervaren trainer
Breid je netwerk uit
Uitwisseling met gelijkgestemden
Goodiebag
Een goedgevulde goodiebag van De Seksualiteitschool
Voor de innerlijke mens
Een heerlijke lunch
Tips
Een lijst met verdiepende tips voor meer inspiratie
Wat vinden anderen?
Deze training wordt gemiddeld met een 8,6 beoordeeld!

Basistraining Werken met het Vlaggensysteem op 30 mei 2024
250
Leer seksueel (grensoverschrijdend) gedrag bij kinderen en jongeren duiden.

Dit kan en weet je straks

Na deze training ben je in staat om elke situatie waarin seksualiteit een rol speelt methodisch aan te pakken. Je kunt inschatten of het een uiting is van gezond seksueel gedrag of dat er sprake is van grensoverschrijding. Bovendien ben je in staat om seksualiteit bespreekbaar te maken met zowel collega’s als jongeren. Je weet je hoe je moet reageren op situaties waarbij ingegrepen moet worden, toegespitst op de ernst van de situatie. Dankzij de oefeningen tijdens de training voel je je zelfverzekerd in je aanpak. Seksualiteit is geen onderwerp meer waar je je onzeker over voelt; je weet hoe je op de situatie moet reageren en zult niet het gevoel hebben langs de zijlijn te staan.

Dit leer je

1

Kennis & vaardigheden

Tijdens de live-dag van de training krijg je de benodigde kennis en vaardigheden aangereikt om uitingen van seksualiteit bij kinderen en jongeren op een effectieve en gepaste manier te benaderen.
2
Begrip en belang van het Vlaggensysteem
Een cruciaal aspect van deze training is het begrip en belang van het Vlaggensysteem, dat als leidraad dient voor het duiden en reageren op seksueel gedrag.
3
Introductie in gezonde seksuele ontwikkeling
Deze training begint met een introductie in de gezonde seksuele ontwikkeling van jeugd, waarbij je inzicht krijgt in de verschillende fasen van deze ontwikkeling.
4
Methodiek
We bespreken de methodiek van het Vlaggensysteem, waarbij je leert hoe je de criteria voor gezond seksueel gedrag kunt beoordelen en interpreteren.
5
Verdieping & analyse
We gaan dieper in op het analyseren van verschillende situaties die zich kunnen voordoen. Daarna ben je in staat gezond seksueel gedrag tot ernstige grensoverschrijding te duiden.
6
Ontwikkelen van communicatievaardigheden en reactiestrategieën
Je leert hoe je kunt reageren op situaties waarbij ingegrepen moet worden, afgestemd op de ernst van de situatie, maar ook hoe je positief gedrag kan bekrachtigen.
7
Seksualiteit bespreekbaar maken
Daarnaast leer je hoe je seksualiteit bespreekbaar kunt maken met zowel collega’s als jongeren.
8
Aan de slag met de geleerde kennis en vaardigheden
We oefenen met het praktisch toepassen van het Vlaggensysteem in alledaagse situaties. Bovendien is er ruimte om eigen casuïstiek te bespreken en advies te ontvangen.
9
Met vertrouwen aan de slag
Na het volgen van de training ben je goed uitgerust met de nodige kennis en vaardigheden om met vertrouwen te kunnen reageren op diverse situaties rondom seksualiteit bij kinderen en jongeren, met het Vlaggensysteem als belangrijk instrument om hiermee om te gaan.
Basistraining Werken met het Vlaggensysteem - Leer seksueel (grensoverschrijdend) gedrag bij kinderen en jongeren duiden.

Wat zeggen onze deelnemers?

Livedag Lesgeven over Seksualiteit

Brighid den Engelsman, leerkracht basisonderwijs

Wat een fijne cursusdag was dit! Ihwanti is een bron aan kennis en ervaring, die ze vol enthousiasme aan de groep weet over te brengen. Met een gevuld hoofd, en gevuld hart én een gevulde maag (fijn hoor; die lunch) vertrok ik huiswaarts. Smaakt naar meer!

Training op locatie

Jamilah, schoolleider

De training van Belle Barbé over seksuele en relationele opvoeding hebben we als heel prettig en leerzaam ervaren. Het kan spannend zijn om over dit onderwerp te praten, maar zij zorgt voor een veilige en open sfeer waardoor iedereen durfde om vrijuit te praten. Daarnaast hebben we ook veel nieuwe informatie gekregen over dit onderwerp.

Training

Deelnemer

Ik kan dit van harte aanbevelen! Veel waardevolle informatie en De Seksualiteitschool weet een fijne ontspannen omgeving te creëren waarin ieder zich veilig kan voelen zo openhartig of niet-openhartig te spreken als gewenst is en waar ook gelachen mag worden.
Training op locatie
Deelnemer
Relevant topic, fijn dat hier een training over werd georganiseerd. De trainer wist een mooie open gespreksfeer te creëren waarin zowel ruimte was voor eigen input als strak time management, vind ik altijd erg fijn.

Wat maakt deze training uniek

Bij ons ligt de focus op de gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. We bieden niet alleen theoretische kennis, maar gaan vooral ook praktisch aan de slag, zodat je de methodiek van het Vlaggensysteem echt in de vingers krijgt. Onze training is ontworpen om jou de vaardigheden en het vertrouwen te geven om seksueel gedrag adequaat te kunnen duiden en er gepast op te reageren in de praktijk.

Wie zijn wij?

Wij zijn De Seksualiteitschool, een opleidingsinstituut waar je terecht kunt voor (bij)scholing op allerlei seksualiteitsthema's. Door het geven van hybride cursussen (combinatie van online/offline), live opleidingsdagen en e-learnings werken wij aan deskundigheidsbevordering van verschillende beroepsgroepen. Natuurlijk spelen ouders en opvoeders ook een belangrijke rol in de seksuele opvoeding. Daarom De Seksualiteitschool ook cursussen en trainingen voor hen.

Voor wie is deze training?

Deze training is voor alle professionals die met jeugd werken en die in aanraking (kunnen) komen met situaties of vragen over seksualiteit en gepast gedrag. Het is voor leerkrachten, jeugdwerkers, pedagogische medewerkers, en anderen die willen begrijpen hoe ze onderscheid kunnen maken tussen gezond seksueel gedrag dat mag bestaan en grensoverschrijdend seksueel gedrag waarbij ingegrepen moet worden.
Basistraining Werken met het Vlaggensysteem - Leer seksueel (grensoverschrijdend) gedrag bij kinderen en jongeren duiden.

Zo steekt de training in elkaar

De training omvat één livedag waarbij we je alle kennis over werken met het vlaggensysteem bieden en we genoeg kunnen oefenen met het duiden van seksueel gedrag en het effectief handelen.

De training is op 30 mei 2024 van 9:30 tot 16:30 en is inclusief een lekkere lunch.

Als je vragen hebt kun je die mailen naar hallo@seksualiteitschool.nl