Alles wat je moet weten om les te kunnen geven over dit mooie en gevoelige onderwerp

Lesgeven over seksualiteit op 20 juni

Op 20 juni van 9:30-16:00 leer je tijdens de livedag 'Lesgeven over seksualiteit' in Amsterdam alles wat je moet weten om les te kunnen geven over dit mooie en gevoelige onderwerp.
Dat seksualiteit belangrijk is, weet jij als geen ander. Je wilt graag je kennis over dit onderwerp overdragen maar mist nog de skills om dat goed te doen. Hoe ga je open in gesprek in plaats van dat je de theorie overbrengt? Hoe leer je jongeren op een seks-positieve manier over seksualiteit? En, misschien wel het belangrijkste, hoe zorg je ervoor dat jongeren het gesprek met jou hierover willen aangaan? Je wilt graag inclusief en sensitief zijn, maar hoe integreer je die principes in je lesprogramma?
"Na het voltooien van deze cursus, ben jij de deskundige die met zelfvertrouwen en positieve energie seksualiteit in het onderwijs benadert."
Je ervaart seksualiteit als een cruciaal maar ondergeschoven onderwerp op je werk of school en wilt dat veranderen.

Je vindt het soms nog moeilijk om jongeren in een open gesprek, op een seks-positieve manier over seksualiteit te onderwijzen.

Je wilt jongeren motiveren om deel te nemen aan deze belangrijke gesprekken.
Je bent een voorstander van inclusiviteit en sensitiviteit en wil deze principes in je lesprogramma verwerken.
Leer op een inclusieve, veilige, en positieve manier te onderwijzen over seksualiteit.

Wij hebben de oplossing

In deze cursus bieden we een doelgericht antwoord op de uitdagingen die zich voordoen tijdens het lesgeven over seksualiteit. Na afronding van deze cursus ben je niet langer een toeschouwer, maar heb je een actieve rol in het initiëren en integreren van seksuele vorming op school. Je verwerft niet alleen inzicht in de basisprincipes van seksualiteit, maar ontwikkelt ook de vaardigheden om boeiende gesprekken te faciliteren in plaats van een eenrichtingsverkeer aan kennis te bieden. Je wordt bedreven in het creëren van een veilige en respectvolle leeromgeving, waarin je door effectieve gesprekstechnieken vol vertrouwen gevoelige onderwerpen kunt aansnijden. Dit doe je met speciale aandacht voor het bevorderen van bewustwording en reflectie bij leerlingen. Bovendien leer je een seks-positieve benadering te hanteren die verder gaat dan puur veilige seksvoorlichting. De focus ligt op het realiseren van fijne, positieve ervaringen in plaats van uitsluitend te werken aan het vermijden van negatieve situaties.
Kortom, na het voltooien van deze cursus, ben jij de deskundige die met zelfvertrouwen en positieve energie seksualiteit in het onderwijs benadert.

Maak seksualiteit bespreekbaar

Dit krijg je

Live dag op 20 juni
Een waardevolle live dag met een ervaren trainer
Breid je netwerk uit
Uitwisseling met gelijkgestemden
Tips
Een lijst met verdiepende tips om verder te leren
Goodiebag
Goodiebag van De Seksualiteitschool
Voor de innerlijke mens
Een heerlijke lunch
Wat vinden anderen?
Deze livedag wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,6!
Livedag- Lesgeven over seksualiteit
Alles wat je moet weten om les te kunnen geven over dit mooie en gevoelige onderwerp.
250
20 juni 2024 - een centrale plek in Amsterdam - inclusief een lekkere lunch.

De livedag Lesgeven over Seksualiteit wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,6 door onze deelnemers!

Dit kan en weet je straks

In deze cursus word je getraind in een breed scala aan vaardigheden en kennis die essentieel zijn voor het effectief lesgeven over seksualiteit. De cursus is opgebouwd rond de eerder genoemde vijf kerngebieden:
1. De Basisprincipes over Seksualiteit meegeven: je hebt kennis over seksualiteit, seksuele ontwikkeling en gender- en seksuele diversiteit. 2. Een veilige sfeer creëren: je bezit praktische handvatten om een veilige en respectvolle omgeving te creëren waarin leerlingen vrijuit kunnen praten. 3. Gesprekstechnieken toepassen: je kan communicatieve vaardigheden inzetten om gevoelige onderwerpen op een begripvolle en leerrijke manier te bespreken. 4. Een seks-positieve benadering toepassen: je kan lesgeven op een manier die verder rijkt dan veilig seks hebben, en weet hoe je het realiseren van ideale ervaringen bespreekbaar kan maken in plaats van alleen te werken aan het voorkomen van negatieve ervaringen. 5. Diversiteit integreren in je lesmethode: je hebt de tools om diversiteit in elk aspect van de les te betrekken. Seksualiteit is een persoonlijke ervaring die sterk beïnvloed wordt door o.a. onze opvoeding, cultuur, ervaringen, vrienden, seksualiteit en gender. Jij hebt de aandacht en sensitiviteit voor deze verschillen.

Samengevat biedt deze cursus niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische vaardigheden waarmee je direct impact kunt hebben in je onderwijspraktijk, waardoor je in staat bent seksualiteit op een inclusieve, veilige, en positieve manier te onderwijzen.

Dit leer je

1

Basisprincipes van Lesgeven over Seksualiteit

Je verwerft actuele kennis over gender en seksualiteit, met specifieke aandacht voor het bespreken van de seksuele ontwikkeling, bijbehorende mijlpalen, en de "hot topics" van de doelgroep. De ontwikkelingen op het gebied van social media spelen hier ook een grote rol in.
2
Creëren van een Veilige sfeer
Je leert diverse methoden en trucs om een veilige sfeer te creëren in je klas. Dit omvat ijsbrekeroefeningen, bewustwording van taalgebruik en lichaamshouding, evenals de vormgeving van opdrachten die een veilige, inclusieve, en actieve sfeer bevorderen.

3
Gesprekstechnieken
De cursus voorziet in oefeningen in o.a. socratische gespreksvoering. Je leert de kunst van doeltreffende vraagstelling en zinnetjes die het gesprek verbreden, andere perspectieven belichten en verdiepen.

4
Een Seks-Positieve Benadering
Hier wordt de focus gelegd op het oefenen van het bekrachtigen van gedrag in plaats van uitsluitend te beperken. We behandelen actuele casussen zoals sexting en slut-shaming, en leren hoe je deze onderwerpen seks-positief kunt benaderen in de klas.

5
Focus op Diversiteit
Je leert hoe je diversiteit niet alleen als een apart onderdeel, maar als een geïntegreerd aspect in je hele les kunt betrekken. De cursus biedt praktische richtlijnen om ervoor te zorgen dat diversiteit inherent is aan elk gesprek dat je voert en elke les die je geeft.

Leer op een inclusieve, veilige, en positieve manier te onderwijzen over seksualiteit.

Wat zeggen onze deelnemers?

Livedag Lesgeven over Seksualiteit
Brighid den Engelsman, leerkracht basisonderwijs
Wat een fijne cursusdag was dit! Ihwanti is een bron aan kennis en ervaring, die ze vol enthousiasme aan de groep weet over te brengen. Met een gevuld hoofd, en gevuld hart én een gevulde maag (fijn hoor; die lunch) vertrok ik huiswaarts. Smaakt naar meer!
Livedag Lesgeven over Seksualiteit
Deelnemer

We hebben een hele interessante dag gehad waar de energie vanaf spatte doordat we met gelijkgestemden waren. Ik heb vooral veel geleerd over gesprekstechnieken en hoe je op een positieve manier een draai kan geven aan een felle en soms aanvallende opmerking op een stelling.

Livedag Lesgeven over Seksualiteit
Deelnemer

Er was een goede balans tussen luisteren en doen. Ihwanti is super kundig en fijn om naar te luisteren.

Training op locatie
Deelnemer

Ihwanti heeft een fantastische ochtend bij ons neergezet. Het team hing aan haar lippen en we hadden er nog uren over door kunnen gaan. Het was ontzettend waardevol en ik wil hierbij ook nog even de complimenten aan haar overdragen!

Training op locatie
Deelnemer
De training van De Seksualiteitschool hebben we als heel prettig en leerzaam ervaren. Het kan spannend zijn om over dit onderwerp te praten, maar zij zorgen voor een veilige en open sfeer waardoor iedereen durfde om vrijuit te praten. Daarnaast hebben we ook veel nieuwe informatie gekregen over dit onderwerp.
Training op locatie
Deelnemer
Ik kan dit van harte aanbevelen! Veel waardevolle informatie en De Seksualiteitschool weet een fijne ontspannen omgeving te creëren waarin ieder zich veilig kan voelen zo openhartig of niet-openhartig te spreken als gewenst is en waar ook gelachen mag worden.

Deelnemer
“De trainer kon feilloos elke vraag die ik had beantwoorden op een manier die zo logisch en natuurlijk voelt. Het bespreken van onderwerpen rondom seksualiteit is daarmee voor mij ineens veel luchtiger en juist heel leuk geworden!”
Deelnemer
“De trainers hadden het vermogen om de training aan te passen en in te spelen op de behoefte van ons team. Dit heeft ervoor gezorgd dat we eindelijk eens open zijn geweest naar elkaar.”
Deelnemer
“Relevant topic, fijn dat hier een training over werd georganiseerd. De trainer wist een mooie open gespreksfeer te creëren waarin zowel ruimte was voor eigen input als strak time management, vind ik altijd erg fijn.”

Wat maakt deze cursus uniek

Deze cursus onderscheidt zich door de diepgaande behandeling van seksualiteit, waarbij actuele kennis niet slechts wordt aangereikt, maar direct wordt omgezet in praktische handvatten voor jouw dagelijkse werkzaamheden. We bieden een grondig begrip van gender, seksualiteit, en leggen de focus op hedendaagse casussen, zoals bijvoorbeeld sexting en slut-shaming. Wat onze cursus echt uniek maakt, is de focus op een seks-positieve benadering. We gaan verder dan veilige seksvoorlichting en richten ons op het realiseren van ideale ervaringen. Je leert niet alleen over diversiteit, maar ontvangt ook concrete tools en richtlijnen om diversiteit te integreren in elk aspect van seksuele voorlichting, met specifieke aandacht voor hoe persoonlijke ervaringen, opvoeding, cultuur en gender diversiteit beïnvloeden. Kortom, onze cursus biedt niet alleen educatie, maar vormt een brug tussen kennis en daadwerkelijke impact in je professionele praktijk.

Wie zijn wij?

Wij zijn De Seksualiteitschool, een opleidingsinstituut waar je terecht kunt voor (bij)scholing op allerlei seksualiteitsthema's. Door het geven van hybride cursussen (combinatie van online/offline), live opleidingsdagen en e-learnings werken wij aan deskundigheidsbevordering van verschillende beroepsgroepen. Natuurlijk spelen ouders en opvoeders ook een belangrijke rol in de seksuele opvoeding. Daarom De Seksualiteitschool ook cursussen en trainingen voor hen.

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is geschikt voor diegenen die willen streven naar een inclusieve, positieve en respectvolle benadering van seksualiteit in alle aspecten van het onderwijs, en die de ambitie hebben om deze waarden ook aan hun collega's over te dragen. Of je nu direct seksuele voorlichting geeft of gewoon wilt bijdragen aan een veilige, open schoolomgeving, deze cursus biedt de nodige kennis en vaardigheden om seksualiteit op een verantwoorde en inclusieve manier in het onderwijs te integreren.

Daarnaast is deze cursus ook erg geschikt voor mensen die erover nadenken om seksuele voorlichting te gaan geven in het onderwijs, al dan niet als gastdocent. Met deze cursus ben je een stap verder bij je carrièreswitch om voorlichter te worden.
Leer op een inclusieve, veilige, en positieve manier te onderwijzen over seksualiteit.

Zo steekt de cursus in elkaar

De cursus omvat één live-dag met zowel kennisoverdracht als praktische vaardigheidsoefeningen. Deze structuur biedt veel ruimte om interactief van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen. De training neemt een volledige dag in beslag en is inclusief een lekkere lunch.