Je kunt je vanaf nu aanmelden voor de derde opleidingsronde

10-daagse opleiding

10-daagse opleiding voorlichting, preventie en onderwijs in de seksuele gezondheid. Dé opleiding voor voorlichters, preventiemedewerkers en mensen uit het onderwijs op het gebied van seksualiteit.
Wil jij in jouw huidige werk seksualiteit bespreekbaar maken? Of wil je juist aan de slag als voorlichter of preventiemedewerker? Leer tijdens deze 10-daagse opleiding hoe je seksualiteit bespreekbaar maakt, en werk mee aan een toekomst vol seksueel welzijn. Met deze opleiding in je zak ben jij binnen jouw team of organisatie dé persoon die het onderwerp seksualiteit op de kaart zet en houdt.
"Dé opleiding voor voorlichters, preventiemedewerkers en mensen uit het onderwijs op het gebied van seksualiteit!"
Voor zorg-, welzijn- en onderwijsprofessionals + alle geïnteresseerden die binnen hun huidige functie zich willen verdiepen in seksuele gezondheid

Je moet vanaf het begin van de opleiding beschikken over hbo-diploma en een werkplek om het geleerde toe te passen

De studiebelasting is 60 uren (10 dagen)
Livedagen en online leeromgeving
Gastdocenten van diverse organisaties en beroepsgroepen
Geaccrediteerd door de NVVS
Schrijf jezelf nu in voor de derde opleidingsronde!

Na de opleiding

Na het afronden van deze opleiding heb je basiskennis over seksuele gezondheid opgedaan. Je brengt vanuit je eigen beroepsdiscipline seksuologische deskundigheid in het dagelijks werk in. Je weet wat je zelf kunt doen of wie je moet betrekken als er vragen komen over seksuele ontwikkeling, over het bevorderen van seksueel plezier en autonomie, of over maatschappelijke vraagstukken rondom seksuele gezondheid.

Download hier de studiegids.

Accreditatie door NVVS / NRVS

Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie) en NRVS (Nederlands Register voor Seksuologie)! Hierdoor is het mogelijk om je na het volgen van de 10-daagse opleiding te registreren als seksuologisch professional bij de NVVS. Dan ben je bijvoorbeeld ‘docent met een aantekening seksuologie NVVS’. Door je na de opleiding te registreren bij de NVVS draag jij als professional een kwaliteitskeurmerk en weten de mensen waar je mee werkt dat jouw trainingen, workshops en voorlichtingen van goede kwaliteit zijn. En het staat natuurlijk super cool op je CV.

Bekijk hier hoe je de aantekening Seksuologie NVVS kunt verkrijgen.
Maak seksualiteit bespreekbaar

Dit krijg je

Drie delen
De opleiding bestaat uit drie delen: inzicht, kennis en vertaalslag naar de praktijk.
Welkom in je klas
Je start de opleiding gezamenlijk met jouw ‘klas’ van gelijkgestemden die je ook veel zult ontmoeten tijdens live dagen.
Fysieke bijeenkomsten
Je volgt 10 dagen live onderwijs op locatie in Utrecht.
Les van experts
Tijdens de opleiding krijg je les van verschillende docenten die allemaal expert zijn in hun vakgebied.
Onze opleiding is geaccrediteerd door de NVVS! Hierdoor is het mogelijk om je na het volgen van de 10-daagse opleiding te registreren als seksuologisch professional bij de NVVS.
10-daagse opleiding voorlichting, preventie en onderwijs in de seksuele gezondheid - ronde 3
Leer hoe je seksualiteit bespreekbaar maakt en werk mee aan een toekomst vol seksueel welzijn.
2950

Dit kan en weet je straks

In de opleiding leer je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan als voorlichter, preventiewerker of onderwijskundige op het gebied van seksualiteit. Seksuele autonomie staat centraal binnen een context waar mensen plezierige en veilige seksuele ervaringen kunnen opdoen, vrij van dwang, discriminatie en geweld. Ons uitgangspunt is dat seksuele gezondheid het vermogen is om zich seksueel aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.

  • Je bent inhoudelijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van seksuele gezondheid en je weet hoe je deze informatie toe kunt passen in de praktijk van jouw werkveld.
  • Je neemt initiatieven of organiseert bijeenkomsten met seksuologische professionals om binnen jouw organisatie seksuele vorming en preventie vorm te geven.
  • Je bent aanspreekpunt binnen jouw organisatie of team als het gaat om maatschappelijke vraagstukken die gerelateerd zijn aan seksuele gezondheid, denk aan seks en media, genderdiversiteit, (voorkomen van) seksuele grensoverschrijding.
  • Je ondersteunt jouw organisatie in het creëren van een seksueel integer klimaat op de werkvloer en je ontwikkelt beleid of interventies die zorgen voor een seksueel gezonde werksfeer binnen de organisatie en voor jullie einddoelgroep.

Dit leer je

1

Introspectie

Na de opleiding ben je bewust van jouw eigen houding en visie t.a.v. aspecten van seksualiteit en de consequenties daarvan voor de voorlichting, preventie en onderwijs en kun je verschillen in zienswijzen hierover professioneel hanteren
2
Kennis over invloeden
Na de opleiding heb je kennis over de invloed van cultuur, religie en genderspecifieke socialisatie op seksueel gedrag en seksuele beleving

3
Bio-psycho-sociaal model
Na de opleiding heb je kennis vanuit het bio-psycho-sociale model met betrekking tot seksuele ontwikkeling, seksuele anatomie en fysiologie, soa/hiv, anticonceptie en onbedoelde zwangerschap.

4
Seksueel grensoverschrijdend gedrag
En kennis vanuit bio-psycho-sociale model met betrekking tot (het voorkomen van) seksueel grensoverschrijdend gedrag.
5
Verwijsmogelijkheden
Je leert de verwijsmogelijkheden in Nederland voor mensen met vragen en problemen m.b.t. seksualiteit kennen

6
Vaardigheden en methodieken
Je leert vaardigheden en methodieken om diverse thema’s binnen de seksuele gezondheid bespreekbaar te maken in groepsverband met diverse doelgroepen (leerlingen, cliënten, collega’s). Bijvoorbeeld trauma- cultuur en gendersensitief werken.
7
Agenderen en implementeren
Na de opleiding heb je kennis en vaardigheden om het thema seksuele gezondheid binnen je eigen organisatie te agenderen en te implementeren.
8
Een veilig, integer en inclusief werkklimaat
Je doet kennis en vaardigheden op waarmee je binnen je werkomgeving een veilig, integer en inclusief werkklimaat kunt bewerkstelligen en adequaat kunt reageren op signalen bij grensoverschrijding
9
Netwerk
Na de 10-daagse opleiding heb je een netwerk met enkele professionals in de seksuologie ontwikkeld en weet je wanneer je deze in moet schakelen
Schrijf jezelf nu in voor de derde opleidingsronde!

Wat zeggen onze deelnemers?

Deelnemer
De training van De Seksualiteitschool hebben we als heel prettig en leerzaam ervaren. Het kan spannend zijn om over dit onderwerp te praten, maar zij zorgen voor een veilige en open sfeer waardoor iedereen durfde om vrijuit te praten. Daarnaast hebben we ook veel nieuwe informatie gekregen over dit onderwerp.
Deelnemer
Ik kan dit van harte aanbevelen! Veel waardevolle informatie en De Seksualiteitschool weet een fijne ontspannen omgeving te creëren waarin ieder zich veilig kan voelen zo openhartig of niet-openhartig te spreken als gewenst is en waar ook gelachen mag worden.

Deelnemer Gender 101
Ik vond het een mooie e-learning door de combi van geschreven info, filmpjes en oefeningen. De e-learning zit lekker in elkaar en volgt elkaar op logische wijze op. Na het volgen van de e-learning heb ik in gesprekken op werk het jargon weer opgefrist, uitgewisseld over genderexpressie en -identiteit en zelfs nog een keer verwezen naar de gender unicorn.
Deelnemer
De trainer kon feilloos elke vraag die ik had beantwoorden op een manier die zo logisch en natuurlijk voelt. Het bespreken van onderwerpen rondom seksualiteit is daarmee voor mij ineens veel luchtiger en juist heel leuk geworden!
Deelnemer
De trainers hadden het vermogen om de training aan te passen en in te spelen op de behoefte van ons team. Dit heeft ervoor gezorgd dat we eindelijk eens open zijn geweest naar elkaar.
Deelnemer
Relevant topic, fijn dat hier een training over werd georganiseerd. De trainer wist een mooie open gespreksfeer te creëren waarin zowel ruimte was voor eigen input als strak time management, vind ik altijd erg fijn.

Wat maakt deze opleiding uniek

Een opleiding zoals dit bestond nog niet. Hoog tijd voor verandering, dus!

En dankzij accreditatie door de NVVS/NRVS is het vanaf nu mogelijk om na het volgen van de 10-daagse je te registreren als seksuologisch professional. Dan ben je bijvoorbeeld ‘docent met een aantekening seksuologie NVVS’!

We zijn hier natuurlijk ontzettend blij mee en trots op. Wist je dat we nu de tweede opleider in Nederland zijn die geaccrediteerde opleidingen aanbieden op het gebied van seksualiteit?

Wie zijn wij?

Wij zijn De Seksualiteitschool, een opleidingsinstituut waar je terecht kunt voor (bij)scholing op allerlei seksualiteitsthema's. Door het geven van hybride cursussen (combinatie van online/offline), live opleidingsdagen en e-learnings werken wij aan deskundigheidsbevordering van verschillende beroepsgroepen. Natuurlijk spelen ouders en opvoeders ook een belangrijke rol in de seksuele opvoeding. Daarom maakt De Seksualiteitschool ook cursussen en trainingen voor hen.

Voor wie is deze opleiding?

Voor mensen binnen (maatschappelijke) organisaties die seksualiteit binnen hun werk bespreekbaar (willen) maken. Voor aandachtsfunctionarissen op het gebied van seksuele gezondheid. Voor trainers en gastdocenten seksuele vorming. Voor preventiemedewerkers in onderwijs- of zorginstellingen. Voor zorg-, welzijn- en onderwijsprofessionals + alle geïnteresseerden die binnen hun huidige functie zich willen verdiepen in seksuele gezondheid. Voor iedereen die wil leren over seksuele gezondheid vanuit de preventieve aanpak.

Toelatingseis: Je moet vanaf het begin van de opleiding beschikken over hbo-diploma en een werkplek om het geleerde toe te passen.

Er kunnen per ronde maximaal 16 mensen deelnemen aan deze opleiding.

Schrijf jezelf nu in voor de derde opleidingsronde!

Zo steekt de opleiding in elkaar

Je komt in Utrecht of Amsterdam samen met de andere cursisten uit jouw groep. Tijdens de 10 live-dagen zal je regelmatig les krijgen van gastdocenten uit diverse disciplines en werkvelden. De dagen zijn standaard van 09:30 tot 16:30.

Opleidingsdata ronde 3
  • Dag 1: 4 maart (dinsdag)
  • Dag 2: 13 maart
  • Dag 3: 27 maart
  • Dag 4: 10 april
  • Dag 5: 24 april
  • Dag 6: 8 mei
  • Dag 7: 22 mei
  • Dag 8: 5 juni
  • Dag 9: 19 juni
  • Dag 10: 3 juli

Download hier de studiegids.

Veelgestelde vragen